onsdag 24 augusti 2016

SVAREN

... på frågestunden om Wik. Here we go!

Vad är det bästa respektive sämsta med att bo på internat?

Det bästa är att man kan teama ihop sig med folk. Jag hade en som jag brukade äta middag och skriva tillsammans med på söndagkvällarna, till exempel. Det var easy access till varandra. Självklart kan det också vara en nackdel om man gärna vill tillbringa tiden själv, men om så är fallet så är det inte någon som kommer komma och knacka på din dörr och kräva din närvaro. Det blir vad man gör det till.

Det sämsta upplevde jag som pressen att det alltid fanns folk någonstans som umgicks och att man genom att prioritera ensamtid "missade" tillfällen att hänga. Men det har ju mer med mig att göra än med internatet.

Skaffa en städrutin i köket/allrummet! Det kommer vara folk som inte sköter sig och aldrig diskar sin disk, men då kan ni andra i alla fall vara legitima i er irritation eftersom ni faktiskt har bestämt städschema.

Vad gjorde du när du inte kom på något att skriva?

Då pratade jag med de andra skrivarna. Vi stöttade varandra hela tiden och om det var någon som hade svårt i starten kunde de andra försöka inspirera genom att ställa frågor eller ge förslag.

Hur var upplägget för själva skrivandet, fick ni uppgifter osv, och vad tyckte du om det?

Vi hade en rutin som gick ut på att vi lämnade in en text på måndagen. Sedan läste vi varandras texter till på fredagen, och då det var textsamtal. Så rullade det på.

Jag tyckte att det var jättebra (jag gillar fasta hållpunkter i vardagen). Det var bra också för om man inte hade påbörjat något nytt under veckan hade man hela helgen på sig att skriva fram något till inlämningen på måndagen.

Sedan hade vi massor med miniuppgifter under lektionstid på dagarna. Typ "femton minuter, skriv en dikt på tio rader om något ni ser utanför fönstret". Ibland var det också längre, uppåt en timme. När tiden hade gått gick vi en runda i klassrummet och alla som kände sig bekväma läste upp vad de fått fram. (Det var nästan aldrig någon som inte ville läsa.) Detta fick mig väldigt snabbt att ge upp tanken på perfektion. Det handlade om att uttrycka och få fram något. Och det som presterades var alltid bättre än vad man först trodde när man fick uppgiften.

Har du några allmänna tips?

Köp popcorn! Alla gillar popcorn, det är lätt att ta med sig till andra elevhem, och det håller länge i skafferiet.

Etablera hur/när du vill använda köket. Du behöver inte sätta ut lappar eller så, men för mig var det en trygghet att veta att den där personen brukar äta lunch typ då och middag typ då. Då kunde jag planera mitt eget matintag och veta ungefär när köket skulle vara ledigt. Och prata med dina kökskamrater! Ni kanske kan göra tacos tillsammans på helgerna?

Gör en facebook-grupp. Det är jättebra om du vill åka in och handla och vill ha sällskap, eller vill höra om någon vill titta på film, eller om du får låna lite vaniljsocker. Den är även bra till allmän information för skolrelaterade saker.

Vad hade du för tillval och vad tyckte du om dem?

Jag hade kör båda gångerna(jag tror inte det kallades så när vi fyllde i lapparna dock...) Jag tyckte det var jättekul! Det var extremt blandat i gruppen, vissa av dem hade valt kör även fast de gick musik och de var såklart jätterutinerade. Andra hade aldrig sjungit förut...

Oavsett vad du väljer så är det ett jättebra tillfälle att snacka med människor som går andra linjer än din. Det är typ det enda gången som du inte är knuten till din linje och jag tyckte det var härligt att få lite omväxling.

Och alla vill ha screentryck så om du får chansen - ta den!

Skulle du rekommendera skrivarlinjen för alla som gillar att skriva, eller tyckte du att den bara passade vissa?

Linjen är inte inriktad på något speciellt, alla får prova allt, och om det är något man inte känner sig bekväm med så behöver man inte. Det var en väldigt tillåtande och uppmuntrande atmosfär.

Nackdelen jag kan se med att man skriver i någon väldigt obskyr genre är att det inte finns någon annan som är insatt förutom en själv. Dock gör ju alla sitt bästa för att se texten för vad den är och på vilken arena den kommer framträda. Alla lär av varandra. Har du specialkunskap - dela med dig!


Tack för era frågor! Detta får avslutas med två bilder jag tog i april på det älskade slottet och på en alldeles alldeles underbar himmel.


1 kommentar:

  1. Att bo i ett slott... så coolt (tänker på Harry Potter)!
    Det verkar så bra det där med att gå skrivarlinje. Jag känner igen en del med det där med textsamtal från att jag pluggade littvet och kreativt skrivande. Det är skönt att känna att perfektionskraven rinner av, de är väldigt svåra (och jobbiga) att ha kvar i en skrivargrupp.
    Roligt att läsa lite mer om ditt år!

    SvaraRadera