torsdag 2 april 2015

Produktion och konsumtion

Jag har en teori. Det är man för att klara av att producera också måste konsumera i ungefär lika delar. Låt mig förklara...

Under ungefär två månader har jag skrivit väldigt intensivt och producerat väldigt mycket text. Jag har funnit att om jag läser en väldigt bra bok parallellt med skrivandet så går det mycket bättre. Förut trodde jag att det inte var bra att ha något intressant på gång på läsfronten medan jag var inne i en skrivprocess eftersom det då skulle distrahera men nu har jag kommit fram till att det inte alls är så!

Jag ser det lite som att kreativiteten och förmågan att producera har en gräns. Tänk er ett stapeldiagram och för varje hundra ord jag skriver sjunker stapeln lite. När den är på noll så går det i princip inte. Det är stopp. Om jag ser till att väga upp utflödet genom att läsa blir aldrig stapeln sådär farligt låg! Det behöver inte heller vara just böcker. Genom att se en bra film eller gå på teater eller dra av fyra avsnitt av sin favoritserie har man fyllt på sina depåer och fått ny kreativitet att producera mer.

Jag känner att jag kan bli emotionally drained av att skriva mycket, orden tappar liksom lite av sin laddning och det känns som om det inte blir någon effekt. Mina förråd har alltså tagit slut och stapeln i diagrammet står på noll (eller i alla fall farligt nära, typ, fem). Då behöver jag åtgärda situationen, som att ta en alvedon när jag är förkyld eller äta mat när jag är hungrig.

Hur känner ni inför det här? Håller ni er borta från att läsa när ni skriver intensivt eller tycker ni som jag att det är en jättebra källa att hämta energi från?

1 kommentar:

  1. Jag brukar faktiskt läsa som mest just när jag skriver mycket (tror att det är min hjärna som försöker rättfärdiga att jag tar pauser, "det är ju typ samma sak som att skriva") men då får boken jag läser inte vara FÖR bra. Läste till exempel Jag ger dig solen framemot slutet av Nanowrimo nu i vintras och... ja... det jag skrev kändes väldigt platt veckan efter det. ;)

    SvaraRadera