söndag 27 juli 2014

Recension av The Hobbit

In a hole in the ground there lived a hobbit...

Bilbo Baggins är en bekväm  och nöjd hobbit som bor i sin hobbithåla. När trollkarlen Gandalf dyker upp en morgon, och har med sig ett följe av tretton äventyrslystna dvärgar, finner sig plötsligt Bilbo på ett farofyllt uppdrag som kanske kommer kosta honom hans liv.


Min reaktion när jag först läste ut den här boken var (tyvärr): puh, äntligen är den slut...

Det mest slående med boken är berättarrösten. Det är verkligen som att du sitter bredvid någon som återger händelserna. I början var det mysigt och trevligt, men i längden fick det till åtföljd att jag kände mig väldigt distanserad från karaktärerna och händelseförloppet. Jag blev varken arg, ledsen, spänd, nervös eller glad när jag läste om Thorin och company.

Overall så kändes hela boken väldigt odramatisk, trots att de jagades av orcer och sådana saker. Det var lite av en besvikelse eftersom filmerna är så episka. (Och om jag ska vara ärlig föredrar jag nog filmen. Tänk, det trodde jag aldrig att jag skulle säga någon gång...)

Jag gillar verkligen Bilbo som karaktär. Han är så bekväm av sig, klagar och är rädd, men ändå gör han sitt bästa och lyckas ta sig ur kniporna med sin intelligens. Det är ovanligt att läsa om en hjälte som är så pass motvillig och grinig, men ändå känna sympati för honom.

Så, tyvärr, min första Tolkien-bok blev inte direkt en uppenbarelse, men jag tänker inte ge upp! The Fellowship of the Ring har jag sett på film så många gånger att jag känner till karaktärerna och handlingen bättre, då tror jag att jag kommer kunna uppskatta boken bättre.

Det blir en väldigt försiktig poäng till The Hobbit: 6,5/10. Jag är ändå glad över att jag läst den, den är ju kult!

Titel: The Hobbit
Författare: J.R.R. Tolkien
Utgiven: 1937
Antal sidor: 276

3 kommentarer:

  1. hm har inte läst hobbit än, har dock sett första filmen

    SvaraRadera
  2. Jag kom faktiskt aldrig igenom boken... men nån gång kanske!

    SvaraRadera
  3. Jag har tänkt att jag ska läsa både Sagan om ringen - böckerna och Hobbit, men än så länge har jag inte kommit för det. :)

    SvaraRadera