tisdag 18 december 2012

Dash och Lilys utmaningsbok

När Dash en dag är inne på sin kära bokhandel Strand får han syn på en röd anteckningsbok bredvid sin favoritförfattares välbekanta titlar. En anteckningsbok som utmanar honom, först inom bokhandelns väggar men sedan även utanför.

Det är Lily som ligger bakom den röda anteckningsboken, eller rent tekniskt sett så var det hennes bror som ville ha henne ur vägen denna jul så att han skulle få vara för sig själv med sin pojkvän, men hon blir alldeles uppspelt när hon får reda på att någon nappat på hennes byte.

Dessa två individer skickar den röda anteckningsboken emellan sig, utmanar varandra att göra saker och skriver samtidigt om livets viktigheter till varandra i den. Men är det bättre att ha kvar föreställningen om ett perfekt förhållande än att träffas och förstöra bilden av den?

Ett citat som jag fastnade väldigt mycket för. OBS. Boris är en hund...

Den här var en väldigt mysig bok. Dash och Lily är väldigt olika och har väldigt intressanta bakgrunder, det var roligt att se hur de interagerade. Dash var lite ärrad på grund av hans föräldrars skilsmässa men njöt av ensamhet och ordlexikon, en kille som älskar ord och har på sig en filtmössa. Vem kan låta bli att älska?

Lily har blivit grundligt skyddad av sina släktingar under hennes uppväxt på grund av en händelse som gav henne smeknamnet Vrålis, hon vill utmana sig själv och få lite erfarenheter. Hon har ganska stora, svarta glasögon och kjolar med renar på. Vem kan låta bli att älska?

Dock är trovärdigheten för denna bok inte så himla stor, även om jag gärna vill tro att jag ska hitta en liknande anteckningsbok med en lika underbar människa på andra sidan, så är det inte särskilt troligt. Man skulle kunna kalla boken för "en modern julsaga", även om det uttrycket är ganska förskräckligt. Och jag vet inte om det är väldigt normalt i USA att känna minst ett bögpar och ha tillgång till en indiebögjudemetal-spelningar bara sådär? Det känns lite genomskinligt, men det blir en bra historia av det.

Egentligen har jag inte så mycket mer att säga. Jag ställde mig i kö på denna på biblioteket och tänkte att den skulle vara lite sådär underbart julmysig, var den det? Tja... Ganska. Men jul i New York är lite annorlunda från jul i Sverige. Det var som att titta på en lite sådär lagomt klyschig Hollywood-julfilm, mysigt och trevligt och underhållande.

Den fick 6/10 poäng i min lilla läsdagbok, inte en jättestark läsupplevelse men väldigt mysig och trevlig! Rekommenderas till folk som tycke rom mysiga och trevliga böcker, ni kommer inte bli besvikna!


Titel: Dash och Lilys utmaningsbok
Originaltitel: Dash and Lily's Book of Dares
Serie: Ingen. Men man kanske kan säga att Rachels och Davids andra böcker är companions, Nick och Noras oändliga låtlista och Naomi och Elis kyssförbudslista
Författare: Rachel Cohn och David Levithan
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 305

PS. Ni som har läst denna bok på engelska, vad har Snäs (Lilys benämning på Dash) blivit översatt ifrån? Är sjukt nyfiken!

1 kommentar:

  1. Svar på frågan du ställer ovan: Lily kallar honom för "Snarl" :)

    SvaraRadera