söndag 12 augusti 2012

Det var så logiskt alla fattade utom hon


I måndags lånade jag en bok av min vän, det var Det är så logiskt alla fattar utom du, och nu är den utläst!

Den handlar om Ester och Johan, som har varit bästa vänner sedan de var hur små som helst. Johan är en helt vanlig kille, men trots det skulle Ester dö om hon inte haft honom. Grejen är bara den att Johan är jättekär i Ester och har varit det i fyra år redan utan att ha sagt det.

När då Ester blir kär i hårdrockaren och estetaren Adam får Johan lite spel. Allting blir förvirrat och humörsvängningar och utbrott blir vanligare. Ska Johan berätta för Ester eller är hon för fäst vid Adam?


Detta var en mycket fin bok. En mycket fin bok. Detta är Lisa Bjärbos debutroman, jag har läst hennes andra Allt jag säger är sant, och något som de har gemensamt är att de var mycket enkla att läsa. Allting flöt på och sidorna rann iväg och man ville bara veta mer. Alltså ett väldigt bra betyg. Egentligen var händelseförloppet kanske inte så jätteoriginellt, att bli kär i bästa kompisen och sedan konflikten som följer, men jag tycker att det var mycket spännande. Jag har inte läst så väldigt många böcker på detta tema, men jag är övertygad om att detta är en av de bättre i genren.

Ester var stundtals rätt dryg och i andra helt okej. Jag blev inte riktigt kär i hennes personlighet, men eftersom man hälften av boken fick läsa ur Johans perspektiv och han var vettlöst förälskad i henne fick jag ändå se hennes bättre sidor och jag blev övertygad om att man kunde bli kär i henne. Det var enkelt att relatera till henne eftersom hon är tjej, bor i Sverige och är lika gammal som mig, annars kände jag inte särskilt mycket för henne. Min favorit var Johan.

Det var väldigt roligt att läsa utifrån en killes perspektiv, även om jag ibland tycker att trovärdigheten inte var vad den kunde ha varit. Lisa har ett väldigt distinkt sätt att skriva och uttrycka sig på (tycker jag) och jag tror inte att både Ester och Johan skulle ha tänkt på det sättet. Lite mer ändringar i tankesättet och formuleringarna hade jag önskat, men eftersom hennes skrivsätt är så pass bra var det inget som störde mig.

Jag tycker MYCKET om hur hon skriver. Det blir så himla bra det hon gör. Hon skriver så som jag brukar prata och det känns väldigt äkta, inga pretentiösa formuleringar, känslan går fram ändå. Och det är väldigt bra.

Något jag måste nämna är slutet. Och om ni är känsliga kanske ni bör hoppa över detta stycke, men jag tycker bara att slutet var rätt muppigt. Jag hade velat ha mer, det kändes inte som om det var klart. Ett kapitel till och jag hade varit nöjd men som det nu var tyckte jag att det lämnades alldeles för många trådar lösa och eftersom detta är en serie kommer de aldrig att plockas upp. Och det känns tråkigt…

Den fick 8,5/10 poäng för att den var så fin, mysig, bra och att jag slukade den totalt.

Titel: Det är så logiskt alla fattar utom du
Serie: Ingen.
Författare: Lisa Bjärbo
Originalspråk: Svenska
Utgivningsår: 2010
Sidantal: 251

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar