söndag 29 juli 2012

En massa referat...


Kommer ni ihåg att jag berättat om mitt superfantastiska sommarjobb förut? Kommer ni då ihåg att en del av jobbet innebar att läsa lättlästa böcker från förlaget Hegas och skriva referat?

Detta var mycket intressant för mig eftersom jag har en otrevlig förmåga att tycka att böcker som har färre än trehundra sidor är lite fåniga. Jag vill ha längre böcker med mer ord, fler formuleringar och större handling. Alltså har denna upplevelse varit karaktärsdanande för mig, jag insåg att man inte ska förkasta böcker på grund av sidantalet (även om lättlästa böcker inte är något för mig, men i allmänhet) och att skriva kortare böcker också kräver sin författare. 

Här är mina referat:

Flodvägen av Anne Rooney

En framtidsskildring där människor tvingas bli klimatflyktingar för att vattnet tränger upp genom marken. Huvudpersonen Kevin hittar en klimatflykting och tar hand om honom, trots att det är förbjudet och konsekvenserna blir inte riktigt vad Kevin hade tänkt sig.
En lättläst bok om rätt och fel och att ta sitt ansvar. Första kapitlet var spännande och man kom lätt in i berättelsen.Vid hennes sida av Dennis Hamley

En spökhistoria med ett oväntat slut. Gamla mrs Darling pratar om sina barn och sin skatt, trots att hon aldrig fått några barn och någon skatt aldrig setts till. När två män får nys om skatten bryter de sig in hos Darling utan att vänta sig något motstånd. Det visar sig dock ligga sanning  i både Darlings prat om barn och hennes ovärderliga skatt.


Vad andra inte ser av Gillian Philip

I framtiden kan vissa människor läsa tankar, en farlig egenskap som myndigheterna sätter stopp för med hjälp av implantat i hjärnan. Lauras bästa vän avskyr de Hjärndöda, som tankeläsarna kallas efter att ha blivit opererade, men hennes far är helt emot implantaten. Laura själv har svårt att tänka klar på grund av surrandet i hennes huvud. Snart inser hon att hennes enda chans till självständighet är att fly.
Spännande och fascinerande framtidsscenario som manade en att fortsätta läsa.


Skelettpojken av Anne Rooney

Två bröder hittar benknotor i sin trädgård. För den yngre är det bara ett äventyr men den äldre fattar misstankar. Knotorna bildar delar av en hand från en hand och på nätterna skriver den meddelanden och uppmaningarna till pojkarna. Ska de berätta eller själva gräva upp resten av skelettpojken?
För läsare som vill ha något lättläst och lättsmält men ändå spännande.


Förrädaren av Leif Jacobsen

Vi får följa pojken Denni som smugit sig över den förbjudna bron för att få se prins Edmund i strid mot odjuren, troll och vättar. Av en händelse råkar Denni rädda prinsens liv och blir efter det lärling i slottet. Allt står dock inte rätt till, prinsen blir mycket sjuk och Danni och hans väl Lilja råkar avlyssna ett samtal som dem att inse att en förrädare härjar i slottet. Nu måste de klura ut vem innan det är för sent.
En mycket bra och underhållande fantasyberättelse.Ligan av Thomas Dömstedt

En bok om vänskap, kärlek och miljöförstöring. Fanny börjar i Teas klass, hon har kläder inhandlade från Myrorna och pratar om miljön. Tea dras med av hennes vilja att förändra och hon går med i Ligan, som är till för att protestera mot miljöförstöring. Frågan är bara hur långt man kan tänka sig att gå för att påverka något man tycker är fel. Är det okej att ta till olagliga metoder för att få upp ögonen hos andra?
Intressant och tänkvärd historia om moral och miljömedvetenhet.

Anna och Ronja – Kärleksplanen av Benite Bratlund

Anna och hennes kompis har fått en idé, att para ihop Annas mamma och Annas killes pappa. Den enkla biten av planen är att få med Annas kille på planen, lite krångligare är det att fixa ihop föräldrarna. De bestämmer sig för att en pizzeria är bästa stället att bli kära på men en oväntad gäst gör att kvällen inte blir som de hade tänkt. 
Jag är världen av Mårten Melin

En fin samling dikter som riktar in sig på unga människor. Här kan man hitta dikter om kärlek, stora tankar, frustration, ledsamhet, skolan och hopp.


Adam och koderna av KG Johansson

En lättläst undomsthriller. Adam är inte glad över att tillbringa sommaren i Kiruna, men hans pappas jobb på Esrange som kod-makare kräver det. Som kompensation får Adam en ny dator, som får en liten omväg till Oslo innan den hamnar i Kiruna. I brist på annat börjar han chatta med Jimmy. Adam lär sig massor om koder från sin pappa när han är ledig och tänker att det nog inte gör någonting att berätta lite om dem för Jimmy. Något han inte borde ha gjort.
En mycket trovärdig trettonårig pojke som huvudperson och spänningsnivån var mycket hög.

Fullmåne av Ewa Christina Johansson

Lukas, hans syster Anni och deras mamma har flyttat in till morbror Mac i huset som ingen i skolan vill gå i närheten av. Senaste gången var sex år sedan då morbror Cal hade försvunnit. Nu hör Lukas konstiga läten, och en kväll när han och hans klasskompis Oscar badar så försvinner Oscar och Lukas hittar blodiga tasspår. Lukas tycker sig också skymta en varelse i buskarna med hypnotiserande, gula ögon.
Berättelsen var spännande och man ville veta vad som skulle hända härnäst.

Skoterfärden av Lena Stiessel

Gustav är från Stockholm men är uppe i norrland på sportlovet. Han hänger med Mattias och hans gäng upp på skoter i fjällen där de dricker öl och grillar korv. På vägen hem sitter han bak på Mattias skoter, och utan att Mattias märker det träffas Gustav av en gren och faller av. Flera timmar senare vaknar han och inser att han måste kämpa för livet för att komma hem. Men en sameflicka hittar honom och tar hand om honom, en romans spirar, men Gustav måste snart åka hem till Stockholm igen.
Nervkittlande med Gustavs kamp ensam på fjället, romantiskt med hans möte med sameflickan.
 
Våga ringa av Åsa Storck

Alva hade en bästis, Isabella, men nu är det Alva ensam som gäller. Maria sitter bredvid henne i skolan ibland men en dag är hon inte där, och Alvas mamma berättar att hennes storebror Daniel har dött. Alva kommer på sig själv med att göra undanflykter för att ringa Maria och hon cyklar bara snabbt förbi hennes hus utan att prata. Hon kämpar för att våga ringa Maria efter det som hänt.
En bra bok som behandlar hur man ska bete sig mot någon i sorg. Lätt att ta till sig, tänkvärd.

Amulett – Bok 1 Stenväktaren av Kazu Kibuishi

Den här serieboken handlar om Emily, hennes bror Navin och hennes mamma. När Emilys pappa dog tvingades familjen flytta till ett ödehus och där hittar Emily en amulett. I huset visar det sig finnas ett passage till världen Alleda och när mamman blir tillfångatagen ger sig syskonen ut på en kamp ledsagad av amuletten för att hitta henne.
Mycket fina och detaljrika bilder och en bra och spännande historia.Spegelns hemlighet av Ewa Christina Johansson

Ella och hennes tvillingsyster Ida ska vara ensamma hemma, övervakade av granntanten Lilly. Ella hade fått syn på egen spegel på en loppis som nu hänger i deras källare. Men det är något speciellt med spegeln, den tycks dra Ella till sig som en magnet. Kvällen då tvillingarna är ensamma hemma går strömmen och när ljuset tänds igen är Ida borta. Ella måste försöka hitta henne, och hon har starka misstankar om att hon borde börja leta i spegeln.

 
Trasig av Mårten Melin

Max och Ida har aldrig varit tillsammans, bara legat med varandra. När de ligger med varandra sista gången så råkar kondomen gå sönder. Max, som är kär och tillsammans med Elin, vet inte hur han ska göra eller bete sig. Är det okej att bli pappa vid sexton?
Tänkvärt om situationer som kan uppstå vid en oplanerad graviditet i tonåren.Har ni läst någon av dessa? Vad tyckte ni? Min favorit var nog seriealbumet Amulett - Bok 1 Stenväktaren. Det var mitt första seriealbum och jag tyckte att det var jättekul att läsa! Då var det ju inte fokus på språket som så är på olika svårighetsgrader utan bilderna, vilket jag tyckte var bra.

2 kommentarer:

  1. Vilket läckert omslag Fullmåne hade. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var rätt coolt faktiskt :)

      Radera