tisdag 15 maj 2012

Den tredje sommaren


Dags för ännu en sommar för De Flygande Jeansen och detta är sommaren innan systrarna ska börja på college...

Lenas börjar på en krokikurs som hon älskar och har skaffat sig ett odrägligt servitrisjobb för att undvika sin griniga farmor som bor hemma hos dem efter att hennes make dött. Men när Lenas pappa upptäcker vad det innebär att gå på en krokikurs vill han inte längre sponsra Lenas konstnärs-college till hästen. Hon blir tvungen att hitta en egen väg, som också betyder att komma till insikt om sig själv och människorna runt sig.

Tibby ska börja på film-college, men hennes brinnande intresse sviktar när hon tar jobb på en biograf och sakta ser magin avta för varje föreställning. Hon kämpar med att finna en balans mellan ungdomen och vuxenvärlden, sina känslor inför sin kompis Brian och sina skuldkänslor gentemot sin lillasyster. Men är verkligen alla dessa funderingar och oroligheter befogade?

Bridget ger sig iväg på ett fotbollsläger igen, men denna gång är hon coach och inte spelare. Och trots att det var två år sedan det första fotbollslägret ter sig de båda somrarna kusligt lika. En stor kärlek som ännu en gång slutar i katastrof.

Carmen ska börja på Williamston, ett college långt bort ifrån sin mamma och hennes nya make, och det är hon ofantligt nöjd med. Ända tills hon får reda på att hennes mamma är gravid. Hon får ett sommarjobb som går ut på att se efter Lenas farmor Valia, och hon och den grekiska gamla gumman är i luven på varandra hela tiden. Och så träffar hon Win som hon är övertygad inte tycker om henne utan om den ”snälla Carmen”.


Handlingen är ganska rak, därför blev jag lite förvånad över att det tog så pass lång tid att förklara den. Nåväl, den är i alla fall ungefär som beskrivningen ovan. Dock skulle jag nog behöva flera sidor om jag ska lyckas förklara alla känslor som pågår i systrarna denna sommar.

De hyser alla olika känslor inför college, en rädsla för att växa ifrån varandra och bli vuxna. Det är alltid ett väldigt aktuellt och spännande ämne, särskilt för mig nu eftersom jag själv närmar mig den åldern.

Eftersom man har följt systrarna i två tidigare böcker så får man intrycket av att man känner dem väldigt väl. ”Det där är så Tibby”, tänker jag då och då när jag läser och det är så himla roligt. Hatten av för Ann för att ha skapat så trovärdiga och intressanta karaktärer som man har lyckats bli så bra vänner med.

Boken växer och växer ju mer man läser, men samtidigt är startsträckan mindre på den här än på de båda innan, vilket är bra. Kanske är det för att man nu känner till karaktärerna så väl att man inte behöver någon introduktion utan kan köra rätt på historien.

Det här är en väldigt bra bok, den är extremt lättläst och inte ett dugg påfrestande, men väldigt trevlig att läsa. Den fick 9/10 i min läsdagbok, för att den är rogivande och trevligt helt enkelt.

Titel: Systrar i jeans – Tredje sommaren
Originaltitel: Girls in pants – The Third Summer of Sisterhood
Serie: Systrar i jeans #3
Författare: Ann Brashares
Utgivningsår: 2006 på svenska
Antal sidor: 400

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar