onsdag 21 mars 2012

Utlåtanden på böcker


Jag har tänkt på en grej. Jag började läsa City of Bones av Cassandra Clare i förrgår (jättebra hittills!) och det slog mig när jag studerade framsidan. På bröstet av killen står ett uttalande om boken, hur stort som helst!


Likadant är det med de andra böckerna i serien (ja, nu har jag påbörjat en serie igen…). Samma uttalande av samma människa. Jag tittade runt på lite andra böcker jag har hemma och upptäckte att detta fenomen var något genomgående.

Insatiable av Meg Cabot
Paranormalcy av Kiersten White

När jag sökte i detta fann jag åter något intressant. Det var mest på mina engelska böcker som de valt att sätta ett massivt utlåtande på framsidan. Detta har jag ju såklart sett på svenska böcker också, men det känns ändå inte som att det är samma sak.

Det är nästan som att på de engelska böckerna så är utlåtandena, helst av auktoriserade och populära författare inom samma genre, nästan lika viktiga som titeln. När någon säger City of Bones ska man genast tänka på uttalandet Stephenie Meyer gjort om den.

Ännu en skillnad mot engelska och svenska böcker är att de engelska brukar ha en hel sida i början med uttalanden och små fördelaktiga delar av recensioner. Innan man läser boken ska man alltså veta vad alla andra tyckte om den.

Jag har aldrig riktigt tyckt att det här har varit ett problem, ganska kul bara faktiskt. Innan jag läste ett uttalande för City of Bones. Det var inget dåligt uttalande, det var inte där skon klämde. Det var bara så att jag hade bildat mig en uppfattning om boken och den var jag ytterst nöjd med. Men när jag läste denna människas syn på boken förändrades min. Jag tyckte inte helt om hennes sätt att beskriva boken på eftersom den krockade med min uppfattning.

Jag förstår att uttalandena och citatet fyller en funktion, stärka bokens trovärdighet och såklart övertyga folk om att köpa och läsa den, men samtidigt kan jag inte låta bli att störa mig lite på det där citatet på Jace’s bröst (jag tror att det är Jace, är inte säker…). Jag vill ju bilda mig en egen uppfattning om böckerna jag läser, det känns lite hämmande att ha någon annans åsikt lysande i ansiktet på en.

Men det kanske bara är jag?

I det förflutna av Kate Morton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar