torsdag 23 februari 2012

Min nya favoritbok


Nu har jag läst ut Paranormalcy… (snyft…)

Evie jobbar på ett Center som samlar in och oskadliggör paranormala (jag vet inte riktigt hur jag ska översätta det på ett icke töntig sätt) varelser, såsom varulvar, vampyrer och sjöjungfrur. Centret plockade upp Evie när hon var åtta och en vampyr försökte få tag på henne, innan det hade hon tillbringat sin uppväxt i olika fosterfamiljer.

Det är inte ofta Centret tar in nya ”medarbetare” men Evie är väldigt speciell. Hon kan se igenom alla paranormala varelsers… glamours? Den fasad som de skapar runt sig själva för att inte bli upptäckta av den mänskliga befolkningen i alla fall.

Raquel, som bossar på avledningen har alltid sett efter Evie och hon har en bästa vän i sjöjungfrun Lish, men ibland känner hon sig totalt ensam. Detta förändras däremot när det blir ett inbrott i Centret av en paranormal som ingen vet vad det är för något. Evie tycker däremot att Lend (det genialaste namnet någonsin!) är helt okej, och bryter mot besöksförbudet som Raquel har satt upp för henne.

Snart inser Evie (och Centret) att allt inte är som det ska bland de paranormala. Hon blir tvungen att lista ut och acceptera vad för roll som hon kanske kommer bli tvungen att spela i det som håller på att hända.


Jag älskar den här! Den innehäll allt jag tycker om att läsa, lite fantasy, spänning, kärlek, humor, ett till synes olösligt mysterium… Jag tycker helt enkelt att den här boken var den bästa jag läst på länge.

För det första blev jag väldigt förtjust i Evie. Man är ju van att hjältinnorna i sådana här böcker ska vara smått handfallna men det var verkligen inte Evie. Hon är cool, hennes elchockpistol som hon använder när hon ska fånga in de paranormala är rosa med strass på (jag tycker det säger en det). Jag tycker däremot inte att hon blev fjollig eller irriterande på grund av sin förkärlek till rosa, amerikanska highschool-serier och uppstudsighet. Jag tycker att det alltihop gjorde henne väldigt trovärdig som person. Jag kunde verkligen relatera till henne.

Jag drogs verkligen med i handlingen, jag var så fast bara efter fem sidor. Språket var roligt, lagom komplicerat och fullt med härlig tonårsslang, eftersom det var Evie som berättade. Jag hade extremt svårt att lägga den ifrån mig på kvällarna, kapitlen var förrädiskt korta och saker hände hela tiden som fick det att bli ännu mer spännande och intressant att läsa.

Jag vet inte riktigt hur mycket mer jag kan säga utan att spoila handlingen för mycket… Jag kan bara tillägga att Lend nog är min favorit inom kategorin manliga huvudkaraktärer nu mera. Och en liten uppmaning; läs den här boken!

I min lilla läsdagbok (som faktiskt inte är så liten) fick den 10/10. Kan tilläggas att jag inte är den som är givmild med poäng i vanliga fall…

Titel: Paranormalcy
Författare: Kiersten White
Förlag: Harper Collins
Orginalspråk: Engelska
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 335

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar